U bent hier

De reisapotheek

Gepost op 03 januari 2017 in Reistips
Ziek worden op reis is niet prettig. Je kan maar beter je voorzorgsmaatregelen nemen.

Elke reiziger doet er goed aan een reizigersapotheek met zich mee te hebben.

De samenstelling van zulke apotheek hangt niet alleen af van de bestemming, maar eveneens van de gezondheidstoestand van de reiziger zelf. 

In ieder geval dient men medicatie te voorzien tegen koorts en pijn (antipyretica en antalgica). Een middel tegen diarree, een anti-emeticum (tegen braken) en een sedativum kunnen eveneens nuttig zijn. Vervolgens: thermometer, veiligheidsspeld, zonnecrème, voorbehoedsmiddelen, crème tegen brandwonden, steriele verbanden, zelfklevende wondhechtingen, rekverbanden. Men moet eveneens producten voorzien om het drinkwater te ontsmetten, tenzij van het water ter plaatse bekend is dat het van voldoende kwaliteit is. 

Voor kinderen is het soms nuttig rehydratatievloeistof (type WGO) te voorzien, zoals ook tabletten om de zuigfles te steriliseren. 

In het algemeen zal men, voor iedere reis, met de behandelende arts nazien welke medicaties men mee op reis neemt. Men zal liefst geen suppo's meenemen, omdat deze onderweg kunnen smelten. De medicaties moeten meegenomen worden in hun oorspronkelijke verpakking om vergissingen te vermijden.

Wij raden u ook aan om een lijstje samen te stellen met de medicatie die u dagelijks moet innemen. Deze bewaart u zelf in een gesloten omslag. Deze omslag wordt enkel geopend bij hoogdringendheid om uw privacy te bewaren. Mocht er u op reis iets overkomen kunnen we zo de nodige gevens terugvinden om u eventuele zorgen te laten toedienen. Zorg er voor alle zekerheid voor dat je meer medicatie bij hebt dan de hoeveelheid die je nodig hebt tijdens de duur van de reis.

Checklist reisapotheek

Een bondig overzicht van medicatie die iedereen best meeneemt vind je in onze checklist "Wat neem ik mee op reis?" terug.